Curriculum Vitae

View CV

 

Dr. B. Szabó Gábor, TEP az ECOVIS Hungary Legal, az egyik vezető magyarországi ügyvédi iroda bizalmi vagyonkezelési (trust) részlegének vezetője, valamint a Primus Trust Zrt. igazgatósági tagja. Szakterületei elsősorban a nemzetközi adó-, hagyaték- és vagyontervezés, vagyonmegóvás és bizalmi vagyonkezelés. Nagy tapasztalatokkal rendelkezik különféle struktúráknak a megfelelő jogrendszerekben való létrehozásában, kombinálva azokat a kétoldalú kettős adóztatást elkerülő és a beruházás védelmi egyezmények által nyújtott adóoptimalizálással és vagyonmegóvással. A magyar bizalmi vagyonkezelés egyik vezető szakértője.

Dr. B. Szabó jelentős társasági jogi és társasági adójogi tapasztalatok birtokában rendszeresen alakít ki, valamint működtet vagyontervezési és vagyonvédelmi struktúrákat. Számos nemzetközi vagyonkezelési (holding) struktúrát állított fel az adott projektek szempontjából legmegfelelőbb jogrendszerekben, amelyek ellenőrzik és finanszírozzák a nemzetközi vállalkozási tevékenységeket.
Dr. B. Szabó 1996 és 2012 között aktív tagja volt az International Tax Planning Association (ITPA) és az Asia Offshore Association (AOA) nevű szakmai szervezeteknek, 2012 óta pedig tagja a Society of Trust and Estate Practitioners (STEP) nevű világméretű szakmai szervezetnek. Egyúttal a STEP magyarországi leányszervezetének a titkára is.

Dr. B. Szabó jogi diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte meg 1985-ben. Karrierjét köztisztviselőként kezdte az akkori Külkereskedelmi Minisztériumban (később Gazdasági Minisztérium), majd ezt követően a ’80-as évek végén a magánszektorban helyezkedett el. 1992 óta a Budapesti Ügyvédi Kamara tagjaként ügyvédként tevékenykedik. Pályafutása során többször vett részt szakmai továbbképzéseken az USA-ban, Nagy Britanniában és Olaszországban.
Dr. B. Szabó számos cikk szerzője, amelyek hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban jelentek meg. Ezen túlmenően társszerzője a bizalmi vagyonkezelésről szóló az első és mindezidáig egyetlen magyarországi kézikönyvnek („Bizalmi vagyonkezelés” – HVG-ORAC 2014). Rendszeresen publikál az Offshore Investment c. nemzetközi szakmai folyóiratban, amely a nemzetközi adó- és vagyontervezés, valamint a vagyonmegóvás és a bizalmi vagyonkezelés egyik vezető szaklapja.

Dr. B. Szabót a közelmúltban a „Haszon” c. üzleti magazin a 100 legjobb magyar ügyvéd egyikének, valamint az ország egyik kiemelkedő trust és vagyontervezési szakértőjeként nevezte meg.